Pumping av lavkarbonbetong

Nye miljøkrav har medført at lavkarbonbetong er blitt vanlig på mange byggeplasser. Dette krever mer bevissthet på både betongens pumpeegenskaper og det utstyret som benyttes på byggeplassen. Lange pumpelengder og nye betongtyper må behandles på en annen måte enn tidligere da betongene var rike på sement og finstoffer og ofte lettere å pumpe.

Norsk Betongforening (NB) og Betong Norge utarbeider nå en rapport for bransjen for å bidra til at pumping av betong foregår på best mulig måte med høy sikkerhet for personell og utstyr. Denne rapporten har som mål å bli benyttet som veileder og et daglig hjelpemiddel som gir en beskrivelse av beste praksis for alle ledd i betongbransjen samt inngå som del av kurs under Betongopplæringsrådet.

Rapporten har innledningsvis en tiltaksliste som gir gode råd og bør følges for alle som planlegger og gjennomfører pumping av lavkarbonbetong. Deretter beskriver rapporten ulike problemstillinger og eksempler på gode løsninger.
Flere av de anbefalingene som gis i rapporten gjelder for pumping av alle betongtyper men er spesielt viktige for pumping av lavkarbonbetong da disse betongtypene kan påføre utstyr høye belastninger og krever spesielt høyt fokus på noen av sikkerhetstiltakene. Rapporten bør derfor benyttes for planlegging- og gjennomføring av alle pumpearbeider.

Arbeidet med innholdet i rapporten som forventes ferdig i desember 2024, er gjennomført av en ressursgruppe med følgende personer:

– Sverre Smeplass – Skanska Entreprenør AS
– Thomas Beck – Mapei AS
– Usman Razzaq – Skedsmo Betong AS
– Bård Pedersen – Statens Vegvesen
– Børge Iversen – Gjerde Betongpumping AS
– Tor Magnus Zachariassen – Heidelberg Materials Norge AS
– Knut Arne Tho – Bull Betongpumping AS
– Arnbjørn Gulbrandstad – Øst Byggentreprenør AS
– Øystein Mortensvik – Ribe Betong AS
– Sten Kristiansen – Karlsrud Betongpumping AS
– Espen Kurås (leder) – Betong Norge

Sekretærfunksjon utføres av Jan E Hjelle – Hjelle råd og takst